vrijdag 18 januari 2008

Een compositie maken

Een goede sfeer in je tekening maak je aan de hand van een goede compositie.

Met een paar mooie foto's zullen we eens kijken naar verschillende soorten composities.














Het is mooi als er vorm komt in de compositie. Door de rode lijnen die ik in de foto heb aangebracht zie je de vorm. Onderin is alles breed en vol en hoe hoger je gaat hoe smaller en leger het wordt. De zwarte achtergrond zorgt ervoor dat het fruit en de vaas naar voren komen. Het frisse fruit trekt gelijkt de aandacht van de kijker.













Ook in deze compositie zit vorm (de rode lijnen). Aan de zijkant is alles hoog en hoe meer je naar rechts gaat hoe lager het wordt. De gele kleur zorgt voor een fris effect.














In deze compositie zit geen vorm. Toch zie je dat het achterin voller is dan voorin, net of de appels en peren uit de compositie zijn gerold. De grote vaas trekt de aandacht van de kijker. De groene kleur geeft dit stilleven een speciaal effect.

















Ook deze compositie heeft geen vorm. De lichte zachte achtergrond zorgt dat de mand naar voren komt. De felle spulletjes in de mand zorgen voor een leuk plaatje.

Fantasie
Speel met je fantasie als je een compositie maakt.
Probeer van alles uit en probeer een aandachtspunt te maken. Die mag overal zijn in een hoek of in het midden... het maak niet uit. Let ook op de kleuren en de achtergrond

Geen opmerkingen: